Članek meseca

Hura, počitnice so tu!

Tina Zupančič, univ. dipl. soc. del.

Poletje, sonce, voda, zrak, svoboda! Daljši dnevi, ko smo vsi malo razposajeni, tudi odrasli. Poleti pravila malo zrahljamo. Kako najti pravo razmerje med svobodo in omejitvami?

Vzgajanje za svobodo še ne pomeni vzgajanja brez omejitev, saj otroci z veliko svobode še ne znajo ravnati. Otroku je treba zagotoviti dovolj svobode za raziskova­nje, učenje in razvoj njegovih sposobnosti ter interesov, vendar je treba hkrati postaviti meje in omejitve, ki jim pomagajo razviti odgovornost, spoštovanje pravil ter razumevanje posledic njihovih dejanj.
Med počitnicami je priporočljivo, da otrok dobi nekaj več svobode, hkrati pa nekatere omejitve, ki zagotavlja­jo varnost, zdravje in dobre medosebne odnose.

En korak naprej

Otroci tudi v poletnem času potrebujejo naše usmerja­nje, spodbude in omejitve. Če vemo, da se v avtu v času dolge vožnje radi prepirajo, če nočejo pravočasno spat, če nočejo jesti uravnotežene prehrane ipd., je dobro, da na to mislimo, preden pride do težav. Če otroka usmerimo ali zaposlimo, je verjetnost, da bo prišlo do prepira iz naveličanosti in dolgočasja, manjša. Če določimo, kdaj je čas za umivanje in kdaj mora spat, kdaj je čas za gledanje risanke ter morda celo, med ka­terimi risankami lahko izbira, se polje za vsakodnevno pregovarjanje, upiranje, prošnje, da dovolimo še malo več …, zmanjša. Uprimo se skušnjavi, da bi popustili, ker je pri sosedih drugače. Sledimo svoji zdravi pameti in otroku jasno povejmo, da je pri nas doma tako.

Svoboda

Svoboda med počitnicami lahko vključuje:
Čas za raziskovanje in ustvarjalnost: otroku omogo­čimo čas za raziskovanje novih stvari, ustvarjalne igre, raziskovanje narave in umetniško izražanje.

Družabne dejavnosti: otrok naj ima priložnost, da se pogosteje in dlje časa druži s prijatelji in z družino. Za učenje socialnih veščin je pomembna tudi dolžina srečanj, saj med igro šele po določenem času pride do situacij, ko se morajo otroci dogovarjati, kaj bodo po­čeli, se prilagoditi večini v skupini. Včasih pride tudi do konfliktov, ki so nujni za učenje komunikacijskih in socialnih veščin.

Samostojnost: poleti imamo več časa in se nam ne mudi, zato lahko otroka spodbujamo, da opravi več različnih domačih opravil. Lahko ga naučimo pospra­vljanja, čiščenja, pripravljanja hrane, skrbi za osebno higieno in za osebne stvari.

Razvedrilo: dovolimo otroku, da se sprosti in zabava na načine, ki so primerni njegovi starosti. Menim, da je tudi poleti potrebno, da je čas, ki ga otroci namenijo videoigram, omejen. Naj na tem mestu ponovim misel iz enega od mojih člankov: Virtualno naj podpira re­alno. Naj se otroci družijo v živo, igrajo namizne igre, gibalne igre, ustvarjalne in igre vlog, plezajo, skačejo, se špricajo z vodo … videoigre naj bodo za čas, ko otrok nima družbe.

Omejitve

Omejitve med počitnicami bi lahko vključevale:
Varnostna pravila: postavimo jasna pravila o varno­sti, npr. pri igrah zunaj, kopanju, uporabi kolesa.

Omejitve glede zaslonov: določimo časovne omejitve za uporabo elektronskih naprav, kot so pametni telefoni, tablice in računalniki. Pa tudi televizije je lahko preveč, saj nekateri pred risankami presedijo cele dopoldne­ve. Nad tem bdimo in se dogovora držimo tudi, kadar nam ne ustreza in bi raje popustili, da bi imeli mir pred otrokovo slabo voljo ali čas zase. V nasprotnem primeru otroci hitro ugotovijo, da starši nekaj rečemo, prepove­mo ali omejimo, potem pa se tega ne držimo. Če pride do tega, nas ne jemljejo več resno in nas ne upoštevajo.

Spoštovanje urnika: kljub sproščenemu vzdušju po­čitnic je koristno, da se otrok drži nekakšnega urnika, ki vključuje čas za spanje, obroke in druge pomembne dejavnosti. Odgovornost staršev je, da smo pozorni, da nam “ura ne uide” in smo pozorni na dogovore. Ne sme nam biti postranskega pomena, kaj otrok je. Pripravimo mu zdrav obrok, še preden je neznansko lačen in prej že sam poišče nezdrave prigrizke. Tudi osnovna higiena je nujna. Posebej bi poudarila umivanje zob. Ko smo sproščeni in kdaj pozabimo na uro, se nam morda lahko zgodi, da bi želeli to kar preskočiti, zato da bi bil otrok čim prej v postelji. Pa vendar nam umivanje zob in tuširanje ali umivanje vzame malo časa.

Komunikacija: bodimo v stiku z otrokom, vedeti mo­ramo, kje je, s kom se igra. Dogovorimo se, da nam mora vedno in redno sporočati in nas vprašati za dovo­ljenje, če gre od doma ali drugega dovoljenega mesta. Tega se mora držati tudi takrat, ko je s prijatelji. To se bomo najlažje dogovorili, če bomo zelo konkretni. Npr., otroku dovolimo, da gre na igrišče. Ob tem mu recimo: “Če boš želel iti kam drugam, mi moraš povedati, ker moram vedeti, kje te najdem.”

Aktivnosti v avtu

Včasih se starši poti na dopust ali izlet najbolj bojimo. Dolga vožnja v avtu večini otrok sama po sebi ne pred­stavlja nekega izjemnega doživetja. Otroci se dolgo­časijo, včasih se prepirajo in nenehno sprašujejo, kdaj bomo prišli na cilj. Nekateri jim zato v roke hitro poti­snejo telefone ali tablice, da se zamotijo z gledanjem ri­sank in podobnega. Otrokom je v avtu rado slabo, zato včasih to niso najboljše izbire. Lažje bo, če bomo imeli pri sebi igrače, s katerimi se bo otrok lahko zaposlil. Zanimivo bo, če bomo igrače spakirali skrivoma in jih otroku v avtu dajali postopoma, tako ga bomo vedno znova presenetili in razveselili.
Možnosti za preživljanje časa v avtu so raznolike, pouč­ne in zabavne za celo družino.

Ugani, katera žival je …

Otroci imajo običajno radi živali, zato verjamem, da bodo igrice uganjevanja živali pritegnile večino otrok. Variant je toliko, kot imate domišljije. S tem krepimo be­sedni zaklad, otrok spoznava nove živali. Tukaj sta dve:
Žival na Uganjujmo živali na določeno črko. Vsak lahko pove eno, mami, oči, otrok – ponavljamo toliko časa, dokler nam ne zmanjka živali. Tako otrok vadi tudi prepoznavanje glasov, kar je osnova kasnejšega opismenjevanja.
Ugani, na kaj mislim Zamislimo si žival in jo opi­sujmo, dokler otrok ne ugotovi, katero imamo v mislih. Začnimo z enostavnejšimi razlagami, da otrok hitro ugane: npr. žival, ki laja, in nadaljujmo z bolj zahtevnimi opisi, npr.: žival ima štiri noge, smrček, majhna špičasta ušesa, lovi miši.

Ugani, kateri avto je

Če se vozimo v gneči, se lahko igramo, da štejemo mo­dre avtomobile, bele, rdeče … Tisti, ki jih opazi največ ene barve, zmaga. Ugibamo lahko tudi znamke avtomobilov. Ko znajo otroci brati, lahko beremo registrske tablice, poimenujemo mesta in države, iz katerih prihajajo.

Skrivnostna torba

V platneni vreči ali torbi imamo lahko pospravljene majhne predmete, obeske za ključe, plišaste igračke, mini prigrizke … in jih uporabimo za nagrade pri igrah. Zmagovalec lahko seže v torbo, s tipanjem prepozna predmet in ko ugane, kaj ima v roki, ta predmet obdrži. Če otroku predmeta ne uspe ugotoviti, mu lahko ponu­dimo še eno možnost.
Ko pa starša potrebujeta čas zase, preberemo pravljico, ki bo morda otroka zazibala v spanec.

Vodne aktivnosti

Še je čas, da začnemo shranjevati embalažo od čistil, ki imajo pršila. To nam bo prišla prav, ko bo neznosno vroče in nas bo otrok lahko po mili volji škropil ali pa užival v vodnih bojih na domačem vrtu ali na bližnjem travniku.

Inštrumenti

Tulci od papirnatih brisačk so sila uporabna stvar. Oblecimo jih s samolepilnim kolažem, vanj pa skrijmo malo riža ali makaronov in že imamo zanimive ropotu­ljice, ki nam ob ognju in pesmi popestrijo večere.

Drugačna večerja

Zakaj ne bi bila večerja malo drugačna? Peka hrenovk nad žerjavico navduši skoraj vse otroke. Za to potrebuje­te le nekaj kovinskih palic, par polen in seveda hrenov­ke. Vzdušje ob ognju je vedno nekaj posebnega. Čarobna moč ognja prevzame tako otroke kot tudi odrasle.

Uživajte!

Objavljeno v reviji Zmajček št. 10, letnik 30 (junij 2024)

Viri

Foto: iStock

https://siol.net/trendi/odnosi/vzgoja-otrok-kje-je-meja-med-svobodo-in-omejitvami-505606, privzeto 25. 4. 2024.

https://chat.openai.com/c/293cd56e-083b-4c18-84ee-b90d7beeedfe , privzeto 25. 4. 2024.