Predstavitev septembrske številke

04. 09. 2019

 

 

Predstavitev septembrske revije Zmajček (št. 1, letnik 26)

Septembra, ko se otroci s sončnimi poljubi na licih ponovno odpravijo v vrtce in šole, stopa revija Zmajček že v 26. leto izhajanja! Tudi letos otroke vabi v svet branja, pisanja, čudovitih ilustracij in igre ter prinaša skrbno izbrane vsebine, raznovrstne žanre in rubrike. In kaj vam na 64-ih straneh prinaša najnovejša, septembrska številka?
Sredinski del bo otroke navdušil z didaktičnimi nalogami, nadgrajenimi s priloženimi nalepkami, preizkusili se bodo lahko v reševanju križanke. Čakajo vas seveda tudi nove uganke, pesmi in zgodbice …Pesnica Zvezdana Majhen se v uvodni pesmi ŠOLA SE PRIČENJA veseli pločnikov, polnih glasnega klepeta, hudomušna pesem Davida Bedrača pa nam predstavi spretno slikarko zebro.
V zgodbici PENTLJA nekega dne Maši veter odpihne pentljo s čopka. Deklica je žalostna, a izkaže se, da je izgubljena pentlja marsikoga razveselila in mu polepšala dan. Zgodbo je napisala Maja Furman, ilustrirala pa Maja Lubi.
Miška Maruška, o kateri zgodbe piše Mateja Reba in ilustrira Tina Perko, se v septembrski zgodbi veseli začetka šola, v novi nanizanki Zgodovinski vrtiljak avtorice Anje Bedrač in ilustratorke Erike Omerzel Vujič pa Brina in Vid iščeta najstarejši predmet v hiši …
Škratek Napakec, ki v septembrski številki srečna gozdnega duha, bo v svojih zgodbah za pozorno branje, ki jih piše Damjana Kenda Hussu in riše Jure Kralj, spet vesel pomoči malih bralcev. V njegove zgodbe se namreč rade pritihotapijo napake. Usmerjena pozornost je za otroke pogosto »trd oreh, a imenitne in jezikovne bogate zgodbe o Napakcu bodo otroke zagotovo pritegnile.
Tudi letos vas bo v vsaki številki Zmajčka pričakal slikopis. Tisti, ki že znajo brati, si bodo ob njem bogatili besedni zaklad, najmanjši pa bodo lahko aktivno sodelovali pri branju. V septembrskem slikopisu se volku ne ljubi zaliti rož in prepleskati ograjo. Raje bi s prijatelji srkal čaj in igral karte. »Najprej delo in potem zabava,« ga poučita lisica in zajec. Slikopis Urše Krempl VESELO NA DELO je ilustrirala Urška Stropnik Šonc.
Zmajček v vsaki številki vabi k ustvarjanju! Tudi otroci, ki še niso prestopili šolskega praga, se s svojimi plišastimi igračami radi igrajo šolo. Septmbra vas zato vabimo, da izdelate šolo v malem oz. posebno mapo, ki ponuja vse, kar potrebuje učitelj pri svojem delu, in naučite svoje igračke pisati, brati in računati. Rubriko Ustvarjamo pripravlja Petra Korenjak Marčun. Vse male in malce večje kuharje pa bo navdušil preprost in okusen kuharski recept – piškoti v obliki ježkov.
Skupaj z Zmajčkom boste letos spoznavali družbo okrog nas, v septembrski številki bomo govorili o šoli pri nas in v svetu, pa tudi o tem, zakaj se izobražujejo odrasli …
Poskrbeli bomo tudi za tiste, ki imajo radi živali, saj bo Zmajček v vsaki številki podrobno predstavili eno žival. Septembra je to jež. Ste vedeli, da so ježki ob rojstvu veliki samo za en
človeški palec?
Zmajček rad neguje ljudsko izročilo, zato bomo tudi letos prepevali ljudske pesmi. Za Zmajčka jih bo izbirala Dušica Kunaver, likovno podobo pa jim bo dodala Irena Gubanc. Septembrska številka prinaša veselo pesem Mi se imamo radi. Jo že poznate?
Sredica revije je ponovno namenjena staršem, vzgojiteljem in učiteljem ter prinaša metode, nasvete in spodbude raznih strokovnjakov, ki lahko vzgojo otrok precej olajšajo. Avtorica Petra Kastelic v septembrskem članku za starše razmišlja o samopodobi otrok. Katera naša sporočila so pomemben gradnik samopodobe otroka, ali je lahko pohvale preveč …? Samopodoba je namreč podobna hiši, grajeni iz opek, sestavljena je iz različnih delov, pri tem pa so tako kot pri gradnji hiše pomembni temelji …

To je bil le kratek pogled v septembrsko vsebino Zmajčka, ki pa v resnici ponuja še mnogo več. Vabljeni v Zmajčkovo družbo!