Predstavitev oktobrske številke

09. 10. 2019

Predstavitev oktobrske revije Zmajček (št. 2, letnik 26)

 Oktobrski Zmajček je zanimiv in pisan, tako kot je očarljiva in darežljiva jesen. V času, ko postaja listje zlatorumeno, pa praznujemo tudi teden otroka. Takrat znova poudarimo resnico, da so otroci naše največje bogastvo. In kaj vam na 64-ih straneh prinaša najnovejša številka? Sredinski del bo otroke navdušil z didaktičnimi nalogami, nadgrajenimi s priloženimi nalepkami, preizkusili se bodo lahko v reševanju križanke.
Čakajo vas seveda tudi nove uganke, pesmi in zgodbice …
Pesnica Zvezdana Majhen se v uvodni pesmi Oktober in knjiga veseli jesenskih dni s knjigo v naročju, v hudomušni pesmici Papagajska zabava pa nam predstavi klepetave papagaje.
V zgodbici Medvedji sprehodi se lahko pridružite deklici Maši, ki ob nedeljah odpelje svoje medvedke na sprehod v park ali na obisk k babici … Zgodbo je napisala Nina Mazi, ilustrirala pa Maja Lubi.
Miška Maruška, o kateri zgodbe piše Mateja Reba in ilustrira Tina Perko, se v oktobrski zgodbi s pomočjo žoge spoprijatelji z novo sosedo, v nanizanki Zgodovinski vrtiljak avtorice Anje Bedrač in ilustratorke Erike Omerzel Vujič pa Brina in Vid spoznata neandertalce. Škratek Napakec, ki tokrat čarovnici Ariji pomaga do nenavadnih sestavin za čaranje, bo spet vesel pomoči pri iskanju napak. Zgodbe za pozorno branje piše Damjana Kenda Hussu in riše Jure Kralj.
Tudi tokrat vas bo pričakala zgodba v obliki slikopisa. Miško nekega dne preseneti ropot po strehi hiške. »Hura, kostanj je dozorel!« se razveseli. Slikopis Urše Krempl Kostanjeva ozimnica je ilustrirala Urška Stropnik Šonc. Otroci, ki že znajo brati, si bodo ob slikopisu bogatili besedni zaklad, najmanjši pa bodo lahko aktivno sodelovali pri branju.
Zmajček v vsaki številki vabi k ustvarjanju. Delo policistov je izjemno pestro. Kadar svoje delo opravljajo na terenu, največkrat uporabljajo avtomobil ali motor. Izdelajte svoj policijski kombi, prižgite utripajočo luč in pohitite na intervencijo. Rubriko Ustvarjamo pripravlja Petra Korenjak Marčun. Vse male in malce večje kuharje pa bo navdušil preprost recept za okusen zajtrk – pečena jajčka v obliki rož.
Skupaj z Zmajčkom letos spoznavamo družbo okrog nas, v oktobrski številki bomo govorili o varnosti in kako lahko za varnost poskrbimo sami.
Imate radi živali? V vsaki številki podrobno predstavimo eno žival, oktobra je to kmečka lastovka. Včasih so ljudje verjeli, da lastovka prinaša zdravje in srečo, zato so se razveselili njenega gnezda pod nadstreškom domače hiše.
Zmajček rad neguje ljudsko izročilo, zato tudi letos prepevamo ljudske pesmi. Za Zmajčka jih izbira Dušica Kunaver, likovno podobo pa jim doda Irena Gubanc. Oktobra pojemo Rasla je jelka.
Sredica revije je ponovno namenjena staršem, vzgojiteljem in učiteljem ter prinaša metode, nasvete in spodbude raznih strokovnjakov, ki lahko vzgojo otrok precej olajšajo. Kako z otrokom vzpostaviti odnos, ki bo omogočil, da ga vzgojimo v asertivno osebo, ki bo znala prisluhniti sebi in drugim, upoštevati moralne norme in pravila, ki bo samostojna in odgovorna? Katera mera skrbnosti in koliko usmerjanja je ravno prav? O tem v oktobrskem članku razmišlja avtorica Tina Plahutnik .
To je bil le kratek pogled v oktobrsko vsebino Zmajčka, ki pa v resnici ponuja še mnogo več.

Vabljeni v Zmajčkovo družbo!